Co nás učí pandemie? Sekta všude kolem. (1)

Na vlastní oči v přímém přenosu vidíme sílu informace – dezinformace. Vidíme nástroje manipulace v akci. Známý odborník, který se netajil svými názory, které nejsou v souladu s oficiálním narativem byl dehonestován a následně ostrakizován.

Narativ, dehonestace, ostrakizace

Záměrně neuvádím jméno, protože to teď není podstatné. Důležitější jsou 3 cizí slova. Vysvětlíme si je na příkladech ze života v náboženské skupině. Dejme tomu, že bratr K začne v komentářích, které podává při sborovém shromáždění „mluvit trochu jinak“. Možná se to někomu zalíbí a získá si sympatie. Pak se na to zaměří starší sboru a řeknou, že je to mimo oficiální učení skupiny (oficiální narativ) a napomenou ho. V závislosti na ohrožení učení skupiny a míře sympatii, které si bratr K získal, dostane bratr K napomenutí veřejně z pódia. Pokud se bratr K nepokoří a neskloní hlavu, přijde na řadu „označení“. To je určitá míra dehonestace. Veřejně se mu pokazí pověst. Řekne se, že se dostal na scestí a je lepší se mu vyhnout. Zatím je bratr K ještě členem společenství, jenom požívá menší vážnosti. Pokud se bratr K ani tentokrát nepokoří a neskloní hlavu, přijde na řadu vyloučení. Bude veřejně vyhlášeno, že je odpadlík a možná se přidají i nějaké podrobnosti o tom, že stejně nestál za nic (dehonestace) a každý se mu má vyhýbat a hlavně se s ním nebavit (ostrakizace). Jeho zápal pro myšlenku odlišnou od učení (narativu) se označí jako snaha se zviditelnit a uchopit vedoucí pozici (dehonestace). Jeho názory se nikdo moc vážně zabývat nebude.

V sektě je to normální

Probíhá-li tento proces v náboženské skupině, úplně nás to nepřekvapí. Označíme jí za sektu a hotovo. Když něco podobného začíná probíhat ve společnosti jako celku a ve vědecké obci, je to průšvih a někde ve mně se rozsvítí červená kontrolka. V demokratické společnosti totiž na rozdíl od sekty očekávám pluralitu názorů. Očekávám diskuzi. Očekávám debaty odborníků. Místo toho vidím rozdělení na „zdravé jádro“, které hlásá oficiální verzi a „odpadlíky“, kteří šíří dezinformace.

Co to je? To jsem v nějaké megasektě? Vždyť ze sekty jsem přece už odešel. Tyhle věci znám.

Možná to taky něco vypovídá o lidské povaze a psychologii davu a možná se také dozvíme něco sami o sobě.

Sdílet

Napsat komentář