Svobodní znamená svobodní

Věřím, že každý má svou cestu a náš život je ji objevit, prozkoumat ji a s radostí po ní kráčet. Ta cesta je jen a jen naše. Neohraničená čímkoliv a nekontrolovaná kýmkoliv. Prostě naše.

Ale pravda? … to je jiná věc. Pravdu nikdo nevlastní. Nepatří žádnému náboženství, ideologii, sektě či skupině, žádné knize, moci, autoritě, vládě ani žádnému člověku. Když objevíte pravdu, objevíte svobodu, a to je ohromující a úžasné. Vážně! Tehdy naleznete skutečné odpočinutí. Nejen od tzv. špatných skutků, nejen od tzv. náboženských skutků, ale od všech skutků. I od těch, o kterých vám druzí říkají, že jsou ty dobré, které musíte dělat, abyste… (doplnit si můžete cokoliv). Takže se vždy najdou tací, kteří se pokusí pravdu přivlastnit a svobodu ohraničit.

Jeden z mých někdejších profesorů to přirovnal k vlaku: „Vlak je opravdu svobodný pouze tehdy, když jede po vymezených kolejích a dělá svou práci jako vlak. Já ale nejsem vlak. A vy taky nejste! Jsme živé dýchající lidské bytosti, které se mohou volně procházet v nekonečné zahradě potěšení a radosti. Užívejte si svou svobodu!“

zdroj: převzato z internetu

Sdílet

Napsat komentář